Saturday, July 23, 2016

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!! (SbS)

Ads By Google

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!! | Assalammualaikum.. Hai semua, baru kali ni admin berpeluang nak up resepi feberet sebagai orang tganu jati, Nasi Dagang & Gulai Ikan Tongkol. Sebenarnya resepi ni mak admin yang buat sendiri pada hari raya ke-3, tapi disebabkan masa yang terhad, baru sekarang admin dapat up kat page admin sendiri Aneka Resepi Masakan untuk semua pengemar Nasi Dagang bersama Kuah Gulai Ikan Tongkol. Boleh la buat untuk open house korang yer.. Selamat mencuba..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : Mak Tersayang (Tengku Fatimah)

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


Kerana admin lambat nak snap gambar, tengok-tengok mak dah kukus nasi dah. Tapi caranya ada kat bawah yer,,,

Pertama:

UNTUK NASI

1) 2 Kg beras biasa dan rendamkan 2 jam sebelum kukus (pakai beras cap pisang/serindit)
Kalau guna beras lembut 1 jam dah ok..

2) Secawan beras pulut tak perlu rendam dan nak kukus baru campur bersama beras yang direndam tadi dan kukus

3) Kukus sehingga masak separuh dulu/tak nampak bantuk beras dah.. Check selalu

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


4) Angkat nasi tadi dan masukkan dalam besen (masa ni nasi nampak kering)

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


5) Masukkan air ke dalam bekas agak-agak nampak basah gitu, dan gaulkan rata.

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


6) Biarkan seketika (3-5 minit) bagi nasi kembang sikit

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


7) Masukkan semula dalam bekas pengukus bersama bahan-bahan berikutnya..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


8) Masukkan bersama-sama nasi tadi, bahan bahan di bawah:

✔️ Bawang merah saiz sederhana 5 ulas (di mayang halus)
✔️ Halia 3 inci (di mayang halus)
✔️ Halba - 1 sudu makan
✔️ Daun pandan - 3 helai

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!



9) Buat lubang sikit kat tengah, masukkan daun pandan dulu

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!



10) Pastu campuran bawang, halba dan halia

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


11) Tutup bahan tadi dengan nasi sampai tak nampak

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


12) Kukus kali ke dua sampai nasi masak

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!



13) Check nasi tadi kalau dah masak dan lembut, angkat dan masukkan dalam bekas,

Campurkan bersama santan dan gaul biar rata, santan tu secukupnya bagi nampak lembab jer..

Sebelum tu, dalam santan tadi, letak sikit garam yer, bagi rasa masin-masin sikit

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!



14) Keadaan selepas di campurkan dengan santan

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


15) Siapp untuk Nasi Dagang kita..
Jom masak Gulai Ikan Tongkol/Aya 

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


GULAI IKAN TONGKOL / AYA

1) Ikan tongkol 2 ekor sebab kecik (dikukus bersama asam keping (4 keping)

2) Lengkuas 1 inci - dihiris nipis

3) Gula melaka (3 inci) tujuan nak maniskan isi ikan. Tak nak letak pun takpe

P/s : Mak admin dah kukus awal-awal lagi, malam sebelum tu lagi,., Lagi kaw!!

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


4) Keadaan ikan lepas dikukus..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


5) Bahan:

✔️ 7-8 Ulas bawang merah
✔️ 3-4 biji bawang merah
✔️ Halia

Dikisar bersama..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


6) Campurkan dengan rempah gulai khas untuk nasi dagang ( kat ganu banyak jual/boleh juga guna rempah gulai ikan biasa)

Tak sedap tak tahu la yer..huhu

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


7) Campurkan sedikit air dan kacau rata

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


8) Panaskan minyak..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


9) Masukkan lada kisar 3 sudu makan

10) Masukkan campuran rempah dan bawang

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


11) kacau rata sehingga naik bau

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


12) Masukkan santan dan kacau lagi

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


13) Masukkan 1 sudu serbuk kunyit

14) Masukkan asam jawa saiz besar ibu jari

15) Sedikit gula melaka

16) Garam secukup rasa

17) Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


18) Dah mendidih, barulah masukkan ikan yang dah dikukus tadi

19) Campurkan 1 sudu serbuk lada adabi untuk nampak kuah jadi merah.. nampak lazat sikit, 
tak nak letak pun takpe..

20) Biarkan lama sikit, bagi pecah minyak..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


21) Masukkan cili padi

22) Biarkan mendidih lama, makin lama makin sedap tauuu..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


23) Siap!!!!! Nyummmmm!!!!

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


ACAR TIMUN

✔️ 3 Batang timun
✔️ 1/2 lobak merah
✔️ 1 biji cili besar
✔️ 2 biji bawang merah saiz sederhana

1) Potong bawang, lobak, cili dan bawang seperti dalam gambar, campurkan bersama cuka, sedikit garam dan sedikit air. Rasa, dan campurkan garam or air ikut selera masing-masing

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!


Gabungkan semua... Selamat menjamu selera.. 


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Resepi Lengkap Nasi Dagang Terengganu!

Baca juga: