Wednesday, March 9, 2016

Resepi Kek Manggo Cheese

Ads By Google


Resepi Manggo Cheese Cake ..

Bahan2
Mangge 2 hngga 3bijik yg sedang2
250g creamcheese tu contoh 500g jgn lurus
1/2 cawan gule kastor halus nak manis lebihkan sket ikut tekak

Gelatin
1 atau 3/4 cawan whipping dairy
1/2 buku butter
20keping biskut mery

Cara Buat

1) Kupas mangga dan bahagikan mcm tu dadu tuk hiasan dan dalam masuk dalam adunan kek kite
Yg 1 lg nak blender jd kan puri atau mcm pes
2) Yg dah diblender jd puri ina tmbah gule sket sbb mangga ni agak masam manis puri ni bia manis2 sket dan warne oren sket bg menyerlah xnak pon sukati korg bahagikan pd 3 ye 1 tuk campur dalam adunan kek 1 tuk puding dan tgl kan sket tuk topping last
3) Ok cair kan butter dan hancurkan biskut..kalau nak base tebal so biskut bg byk mana2 ina gune 20 hngga 25 keping cukup dah..dah cair semua masuk dalam tu dan gaul pakai sudu dulu baru ramas n kepal2 pakai tgn
4) Rata kan dan tekan padat biskut merry plus butter td
5) Langkah 1 1cawan whipping dairy mix hngga die jd kental cam tu jgn tgl kene selalu tgk sbb kalau telebih die xjd dan jd cair kene amik whipping yg suhu peti ais
Ok 1 cawan kalau sukatan ina cheese layer tu nnt lembut kalau suke mcm kat kedai gune 3/4 atau 1/2 cawan pon memadai ikut tekak korg ina suke cream cheese die xkeras sgt..ketepikan dulu
6) Masukkn cream cheese suhu bilik ye dan gula mix
7) Add on paste puri mangga td dan gaul jugak rata
8) 1/4 cwn air suam dan 1sudu 1/2 gelatin gune sudu beso sudu mkn dan kacau bg larut
9) masukkn whipping tad kacau bg sebati
10) Masuk gelatin td kacau lg
11) Masuk mangga dadu sukati nak byk mana
12) Tuang atas loyang yg ade biskut merry td
13) Mcm ni dah letak freeze 15 mnt
14) Ok kite sediakan puding die pes td campur dgn gelatin kalini guna 1 sudu besa gelatin kacau dalam 5sb air suam dan campurkan dalam puri gaul rata
Tuang atas manggo cake cheese yg dah sejuk dan keras sket td kalau kite tuang masa belum keras so die nnt becampur sentuh tgn dulu kalau dah agak keras permukaan leh tuang
15) masukkan ke dalam peti semalaman lg baik atau pon 6 jam
Credit: azlina

Baca juga: